Mecsek Turistapihenői

(Meg kell ismernünk a földet, melyen járunk, a természetet, amely körülvesz bennünket)

A természetjáró egész élete a nagy megismerések keresésében zajlik. Az ember kevésbé gondol arra, hogy a természetben a vén köveknek, a régi építményeknek nagy élettörténetük van. Elmondják a kövek, a régi építmények, hogy a suhanó idő hány tájképet hozott és vitt magával addig, amíg a maihoz ért.

Pécs város fölött úgy látszik a Mecsek, mint valami menyasszonyi koszorú a boldog ara fején, úgy díszlik ott, mint a királyok homlokán a korona, mondjuk mi, akik szeretjük a Mecseket.

Az 1891. április 30-án megalakult Mecsek Egyesület „közelebb hozta a Mecseket” Pécs városához. Ezt a nagyszerű tettet úgy oldottak meg, hogy a város fölötti szőlők között turista utakat építettek. Ezeken az utakon sétálva, gyalogosan jutottak fel a városlakók a hegyre, az erdőbe. A városi parkerdőt „berendezték”, hogy a kirándulók a természet adta csodálatos környezetbe találjanak, olyan ember által épített létesítményeket, erdőbútorokat, amelyek érdekessé, komfortossá teszik az ott tartózkodást. Ilyen létesítmények a turistautak, a menedékházak, a kilátók, a források a turistapihenők és az emlékhelyek. Ezek az építmények közadakozásból, vagy egy-egy család hagyatékából épültek. Közhasznú célt szolgáltak és szolgálnak. Emléket állítanak azoknak, akik kötődtek a hegyhez, természethez, és - tisztelői, barátai, családtagjai is ezt akarták.

(Baronek Jenő)

Emil-pihenő:

Bokor Emil (1865-1918) volt kórházi főorvos emlékére épített szép turistapihenő a Mecseki Camping területén a Mandulással szemben. Bokor Emil a Mecsek Egyesület választmányi tagja volt, rendszeresen túrázott. A pihenőt 1919 nyarán avatták fel. Sajnos ma a pihenő magánterület lévén nem megközelíthető, de a Camping kapujából szépen látszik.

Emil-pihenő

Lenkei-pihenő:

A Dömörkaput a Tettyével összekötő S és Z— jelzésű Irma-úton található az egyszerű és szerényen megépített kis pihenő. 1934-ben építették Lenkei Lajos újságíró emlékére, aki a Mecsek egyesület örökös tagja volt.

Lenkei-pihenő

Flóra pihenő:

A Dömörkaputól délre induló tanösvény mentén a Vaszari Gyula tuistaúton található pihenő és kilátópont. Eredetileg kilátónak épült 1893-ban. Ezt a magaslatot Bertalan-sziklának is nevezik. A Hamerli család építette, névadója Hamerli Jánosné. 2007-ben a PVV Zrt. az eredeti állapotnak megfelelően felújította. Mellette új esőbeállót és pihenőpadokat is elhelyeztek.

Flóra-pihenő

Ptacek Viktor-pihenő:

A Dömörkapunál az autóbuszfordulóban található (P jelzés) szép támfalas ülőalkalmatosságokkal ellátott turistapihenő. Hoffmann László tervei alapján 1928-ban állították emlékül Ptacek Viktor banki fiókvezetőnek.

Ptacek Viktor-pihenő

Hamedli-pihenő:

Az Irma-úton a S sáv jelzésen elérhető pihenő a Dömörkapu és a Tettye között. 1910-ben épült pihenőt a Mecsek Egyesület építette Hamedli Gyulának emlékül, amiért halála után vagyonának felét a Mecsek Egyesületre hagyta, és kérésére a turistautat feleségéről Irma-útnak nevezték el.

Hamedli-pihenő

Roboz-pihenő:

A Mandulásban a Bánffay  Simon út kezdetén a campinggel szemben találjuk a P sáv jelzésű turistaúton. 1934-ben építették mészkőből a Rotary Club felajánlásából és Roboz Imréről a Mecsek lelkes barátjáról nevezték el.

Roboz-pihenő

Ilonka-pihenő:

A Tettye felett a Z— jelzésű turistaúton találjuk a Mecsek egyik legszebb oszlopos építésű turistapihenőjét padokkal. A Mecsek Egyesület építette 1934-ben Hoffmann László tervei alapján. Dr. Kenessey Aladár sebész terveztette és feleségéről (Szántó Ilonkáról) nevezték el.

Ilonka-pihenő

Sári-pihenő:

A régi Miléva úton - ma már házak között, de újból jó állapotban látható - a három részre osztott Sári-pihenő. 1928-ban építette Hamerli József a Mecsek Egyesületnek ajánlva, feleségének emlékére. A Z— jelzéstől 100 m-re van, a Tettye irányából a Szőlő utcán felől is megközelíthető.

Sári-pihenő

László-pihenő:

A Mecsek  jelzésen elérhető pihenő, melyet Zsiga László gyógyszertárDkapu felett a S tulajdonosnak a Mecsek Egyesület egyik tagjának építették. A pihenőt Hoffmann László tervezte, ami 1926 májusában készült el.

László-pihenő

Szaniszló-pihenő:

Az Állatkert és a Dömörkapu között a kisvasúttal párhuzamosan haladó Balogh Károly úton (P jelzés) található a terméskőből épült pihenő. Dr. Mócs Szaniszló (1862-1904) emlékére építették a pihenőt, aki ciszterci szerzetes, főgimnáziumi tanár, 13 éven át a Mecsek Egyesület választmányának tagja volt. A pihenőt 1905-ben a Mecsek Egyesület állítatta.

Szaniszló-pihenő